miércoles, 19 de noviembre de 2014

roques metamórfiques

Les roques metamòrfiques són aquelles roques que es formen per metamorfisme, en sotmetre qualsevol tipus de roca a altes pressions o temperatures sense que s’arribi a fondre. Això fa variar la mineralogia i l’estructura de la roca inicial i constitueix a una nova roca. Exemples d’aquestes roques són les pissarres. 



roques sedimentàries

Les roques sedimentàries són aquelles que es formen a partir de roques ja existents que al ser sotmeses a l'acció dels agents atmosfèrics ( pluja, vent, etc ) i a l'activitat de certs organismes queden alterades (meteorització). Un cop alterades són erosionades per l'acció de l'aigua, el vent o el gel.
Els propis agents geològics transporten el sediment, a través de diferents formes de transport:
  • Flotació
  • Arrossegament
  • Saltació
  • Suspensió
  • Dissolució (només en el cas de l'aigua i altres liquids com el precipitat de sulfur, clorur de sodi i calç).
Finalment l'agent geològic ja sigui per pèrdua d'energia i deposició gravitatòria del sediment com per precipitació química del sediment dissolt acaba acumulant les partícules transportades, en un procés anomenat sedimentació.
Clasificació
Les roques sedimentàries s'agrupen en:
  • Roques detrítiques: formades a partir de fragments d'altres roques. Es classifiquen segons el diàmetre de la partícula que les forma i bàsicament són els conglomerats, gresos i argilites.
  • Roques químiques: formades a partir de la precipitació de substàncies dissoltes en aigua. Bàsicament tenim el guixos, les sals (halita), calcàries oolítiques.
  • Roques bioquímiques: formades a partir de la precipitació de substàncies dissoltes en l'aigua degut a l'activitat de certs organismes que ho han afavorit: calcàries fossilíferes, creta, calcàries estromatolítiques o d'escull.
  • Roques calcàries: formades per minerals calcaris (de calci) però poden tindre una mica d'argila i altres minerals
  • Roques orgàniques: formades per l'acumulació de matèria orgànica. Bàsicament els carbons i el petroli, Estrictament són poc abundants però tenen una importància econòmica enorme.
Alguns tipus són:
    • argiloses (argila, marga, pissarra)
    • calcàries (creta, calcària )
    • silícies (arena, gres)
    • combustibles (carbó mineral)
    • salines (algeps, sal gemma, i altres sals precipitades per l'aigua)
  

roques magmàtiques

Les roques ígnies o magmàtiques són les roques que s'han format a partir del refredament d'un magma.
Un magma és un fos de composició silicatada fonamentalment format per una fracció líquida (composició silicatada) i en menor proporcició presenta una fracció gasosa (habitualment aigua, diòxid de carboni, i altres gasos com el sulfur d'hidrogen, clorur d'hidrogen etc..) i una fracció sòlida (habitualment minerals silicatats). Els magmes es formen fonamentalment a l'astenosfera i la seva formació està associada a la tectònica de plaques. També es poden formar degut a plomalls de calor generats al mantell en els anomenats hot spots o punts calents.
Segons les condicions de refredament del magma es formen tres tipus de roques ígnies:
  • Si el magma refreda a l'interior de l'escorça lentament es forma una roca plutònica, com per exemple el granit.
  • Si el magma refreda rapid a l'exterior de l'escorça es forma una roca volcànica, per exemple la pumicita.
  • Si el magma es refreda prop de la superfície es forma una roca hipabissal, per exemple l'ofita
Les roques ígnies componen, aproximadament, el noranta-cinc per cent de la part superior de l'escorça terrestre, però la seva gran abundància és ocultada a la superfície de la Terra, per una capa relativament fina però extensa de roques sedimentàries i metamòrfiques.

  

Diferencia entre una caçola de fang i una de metall

La caçola de metall es calenta mes ràpid i es refreda mes ràpid i si es calfa molt ( entre 800 i 1000 graus) es pot desfer, mentre que la caçola de fang es calfa mes lentament i mante el caor mes temps i si es calfa molt esclata.

   


roques plutòniques

Les roques plutòniques o intrusives són aquelles roques ígnies que s’han format a partir d’un refredament lent, en profunditat i en grans masses del magma. S’anomena plutons als seus jaciments.
Durant la seua formació el refredament és molt lent, permetent així el creixement de grans vidres de minerals purs i resultant una textura heterogènia i granulosa. El granit, el gabre, la sienita, la diorita i la peridotita són exemples de roques plutòniques.
En termes quantitatius, les roques plutòniques són les més importants. Dominen aclaparadorament la composició de la Terra, estant constituït per elles la totalitat del mantell terrestre i la major part del volum de la Corfa terrestre. La resta de les roques forma només un recobriment en la Corfa superficial (roques ígnies volcàniques, roques sedimentàries, roques metamòrfiques i roques d’alteració) o, en el cas de les roques filonianes, dics i vetes entre les altres roques de volum relativament xicotet.
Les roques plutòniques, i en general les ígnies, són les roques primàries, a partir dels materials de les quals evolucionen les altres. Constituïxen la massa dels planetes tel·lúrics (rocosos), no sols la Terra, formada pel refredament i cristal·lització, després de la seua fusió, dels materials silicatats amb què es componen els planetes durant la seua acreció. També tenen presència, per idèntiques causes i mecanismes, en el nucli d'alguns planetes gegants o gegants de gas, en molts dels satèl·lits d’aquestos, o en els asteroides sòlids més grans.


roques volcàniques

Les roques volcàniques són aquelles que es van formar per un ràpid refredament de la lava a la superfície terrestre o sota el mar.
Una roca volcànica sol presentar textura Afanítica amb els fenocristalls envoltats per una pasta de gra molt fi, generalment microscòpic. Sovint, es caracteritzen per la presència de vidre (matèria amorfa) ja que el seu refredament és molt ràpid. Són freqüents les textures fluidales i les bombolles produïdes per la fuita de gas.
Les roques volcàniques cristal·litzen formant colades de lava (corrents de lava solidificades) o piroclasts, aquestes roques procedeixen de magmes bàsics que tenen una baixa quantitat de sílice (SiO4), de gasos i d'altres fluids. Alguns exemples de roques volcàniques són la riolita, la dacita i l'andesita.