Una espècie és un conjunt d'individus, amb característiques similars, que es poden encreuar entre ells i produir descendència fèrtil.
-L'especiació
L'especiació és el procés de formació de noves espècies a partir d'un avantpassat comú per mitjà de l'acumulació de petits canvis. Perquè hi haja especiació s'ha de produir aïllament genètic, és a dir, una interrupció en l'intercanvi de gens entre dues poblacions de la mateixa espècie.
L'especiació pot tenir lloc de dues maneres:
- Dues poblacions de la mateixa espècie queden separades geogràficament. Cada població es va adaptant als diferents ambients on viu i acumula diferències genètiques a causa de les mutacions i la selecció natural.
- Dues poblacions de la mateixa espècie no estan separades geogràficament, però hi ha mecanismes d'aïllament que eviten l'intercanvi de gens entre ambdues poblacions.
Especiació per poliploïdia
En aquest tipus d'especiació apareixen espècies noves d'una manera ràpida, sense necessitat de cap tipus d'aïllament.
Un individu políploide és aquell les cèl·lules del qual tenen més de dues dotacions haploides de cromosomes: triploide; tetraploide, etc. Provenen d'errors en la meiosi.
-Valoració de la biodiversitat com a resultat del procés evolutiu
La gran diversitat d'éssers vius, o biodiversitat, és el resultat de l'evolució biològica.
Els individus més aptes per a la supervivència davant d'una modificació ambiental determinada són els que aconsegueixen reproduir-se i transmeten la seua aptitud genètica de supervivència a les generacions següents.
La biosfera actual va evolicionar quan la fotos'intesi de les primeres algues i plantes va començar a alliberar oxigen a l'atmosfera, i l'espècie humana va aparéixer en el moment de més diversitat biològica que ha conegut la història de la Terra.
La biodiversitat representa una capital natural i és una font potencial per a satisfer necessitats futures. Els beneficis són incomptables, com ara l'obtenció d'aliments variats, medicines i moltes altres substàncies d'interés. Des del punt de vista ecològic, la diversitat biològica intervé en el reciclatge dels nutrients de tots els ecosistemes.
-El paper de la humanitat en l'extinció d'espècies i les seues causes
La nostra espècie és la primera forma de vida capaç de modificar el procés evolutiui sense tenir en compte les complexes cadenes alimentàries que mantenen les espècies ni el ric magatzem d'informació genètica que representen aquestes espècies.
Les poblacions humanes s'expandeixen i alteren l'ambient natural, de manera que han reduït la diversitat biològica. A mitjan segle XXI, l'extinció podria arribar a una quarta part de les espècies. Les conseqüències d'aquesta destrucció seran pernicioses.