-Teoria de la generació espontània
Durant molts segles es va creure que els éssers vius naixien espontàneament de la catèria orgànica en descomposició. Per exemple, cucs que naixen del fang, insectes de la carn en descomposició o ratolins de femers.
-Falsedat de la generació espontànea
El primer científic que va qüestionar la teoria de la generació espontànea va ser Francesco Redi.
Redi volia demostrar que les larves de mosca que apareixien en la carn en descomposició provenien de les mosques i no de la carn. per comprovar-ho, va col·locar trossos de carn en uns quants pots i en va tapar uns amb un pergamí, i uns altres amb una tela que deixava passar l'aire però no les mosques.
Al cap d'uns dies va comprovar que només hi apareixien larves i mosques als pots destapats. Va recollir les larves i va observar que, després d'un cert temps, es transformaven en mosques. Redi va concloure que les larves no procedien de la carn.
El descobriment dels microorganismes, presents en molts llocs, com l'aigua estancada i la matèria orgànica en descomposició, va augmentar l'interés per la generació espontànea.
El segle XIX, Louis Pasteur va demostrar que la generació espontànea era falsa. Va comprovar que els microorganismes presents en l'aire són els que descomponen els medis de cultiu.
Pasteur va concloure que tot ésser viu prové d'un altre ésser viu.
Però com van aparéixer els primers éssers vius?
-La formació de les primeres cèl·lules
El bioquímic rus Oparin va proposar una teoria sobre l'origen de la vida: les primeres molècules es van formar a partir dels gasos de l'atmosfera primitiva per l'acció de descàrregues elèctriques de les tempestes i de la llum ultraviolada del Sol.
Van ser molts els investigadors que intentaren comprovar al laboratori la hipòtesi d'Oparin. El primer en aconseguir-ho va ser el nord-americà Stanley Miller. Mitjançant un aparell que simulava les condicions de l'atmosfera primitiva, va poder comprovar que a l'interior es formaven molts compostos precursors de la majoria de les biomolècules, especialment aminoàcids.
Modificant la composició de l'atmosfera primitiva, altres científics, com ara el català Joan Oró, van produir altres biomolècules.
Aquestes biomolècules i altres es van anar acumulant durant milions d'anys en els oceans i van formar el que Oparin va anomenar sopa primitiva o brou primordial. En algun moment, una de les biomolècules produïdes va ser capaç de fer còpies de si mateixa, de reproduir-se, utilitzant per a fer-ho altres molècules de la sopa.
Posteriorment, aquestes biomolècules aconseguiren unir-se a altres i tancar-se en petites gotes, que Oparin anomenà coacervats. En algun moment, aquests coacervats van donar lloc a les primeres cèl·lules.
No hay comentarios:
Publicar un comentario