jueves, 21 de mayo de 2015

Principals teories evolutives (II)

-Les teories Darwinistes

A mitjan segle XIX, el naturalista anglés Charles Darwin va donar a conéixer una teoria, molt polèmica en el seu moment, que intentava explicar l'evolució biològica: la teoria de la selecció natural.

La teoria de la selecció natural
Els principals arguments a favor de la teoria de l'evolució, segons Darwin, són aquests:

  • Els éssers vius, en condicions naturals, produeixen una descendència nombrosa. Si tots sobrevisqueren, en poques generacions omplirien la Terra.
  • En la naturalesa, només prospera una minoria dels nascuts. El nombre d'individus d'una població es manté pràcticament constant al llarg de generacions; així, la majoria de la descendència mor.
  • Qualsevol població està formada per individus que presenten petites diferències hereditàries.
  • Sobreviuen els més aptes o els que estan més ben adaptats a l'ambient que els envolta. Els supervivents són els que triomfen en la lluita per l'existència.
  • La n aturalesa selecciona els individus amb peculiaritats quant a la constitució o el comportament, producte de les diferències hereditàries. Aquestes peculiaritats els confereixen una capacitat més elevada per a sobreviure en aquell ambient determinat.
  • Els supervivients transmeten a la seua descendència els caràcters adaptatius favorables. D'aquesta manera, la suma de petits avantatges aconseguits per aquesta selecció natural origina les diferents adaptacions dels organismes al medi ambient.

-El Neodarwinisme

El Neodarwinisme, o teoria sintètica de l'evolució, naix cap a 1930 de la unió de la teoria darwinista de la selecció natural amb els coneixements de la genètica i altres ciències biològiques. Aquesta teoria ha resultat molt fructífera i és admesa per la majoria dels científics.

Hui, sabem que només les diferències hereditàries (causades per les mutacions) són la matèria primera de l'evolució, ja que estan sotmeses a selecció natural.

El neodarwinisme afirma que les mutacions i la selecció natural es complementen entre si, i que cap d'aquests dos processos, per si mateix, pot donar lloc a un canvi evolutiu.

-Teories actuals sobre l'evolució 

Darwin va defensar que l'evolució es produïa sense salts sobtats, gradualment. Acceptava que les discontinuïtats en el registre fèssil eren degudes al fet que aquest registre és incomplet. La interpretació neodarwinista, o gradualisme, defensa una evolució gradual i continuada i lleva importància als fenòmens catastrofistes en l'evolució.

Els paleontòlegs americans Eldredge i Gould van desenvolupar la interpretació coneguda com a equilibri puntuat o saltacionisme. Proposen que les espècies viuen llargs períodes d'estabilitat (milions d'anys) que queden tallats bruscament per fases breus de canvis (de milers d'anys) en els quals sorgeixen moltes novetats evolutives. Aixó explica el registre de fòssils actual, que no presenta canvis graduals, sinó discontinuïtats abruptes.

En certs casos, es van poder produir impulsos o macromutacions, que van donar lloc a l'origen i diversificació dels grans grups.

Beer va proposar el concepte d'evolució en mosaic, que estableix que el ritme de canvi de les diverses parts d'un organisme no és uniforme. Certs caràcters es manifesten estables durant molt de temps, mentre que d'altres evolucionen gradualment.









No hay comentarios:

Publicar un comentario